El dimoni dels nombres

Gràcies a aquest llibre, les matemàtiques poden deixar de ser temudes i convertir-se en una matèria amena, divertida i, sobretot, comprensible.

L’autor

Hans Magnus Enzensberger va néixer a Kaufbeuren (Alemanya) el dia 11 de novembre de 1929, en el si d’una família burgesa.

Va estudiar Literatura i Filosofia, es va doctorar el 1955 i va exercir la docència fins al 1957.

Va iniciar la carrera literària el 1957, amb un llibre de poemes, però també va escriure assaig, teatre, obres infantils i juvenils…

Va rebre diversos premis, com el Premi Príncep d’Astúries de Comunicació i Humanitats, el 2002.

És considerat com un dels representants més importants del pensament alemany de la postguerra.

Va morir a Munich (Alemanya) el 24 de novembre de 2022.


Consulta l’Índex de continguts, la guia per localitzar totes les publicacions de la web http://www.santosbalasch.cat.


L’obra “El dimoni dels nombres”

Es tracta d’una novel·la ambientada en els somnis d’un noi, el Robert, a qui no li agraden les Matemàtiques, com li succeeix a moltes persones, perquè no les acaba de comprendre. Però una nit somnia amb un dimoniet que pretén iniciar-lo en la ciència dels nombres.

Al principi, el Robert es pensa que és un dels seus habituals malsons, però aviat s’adonarà que només és l’inici d’un apassionant recorregut pel món de les Matemàtiques.

El dimoni li farà abandonar els tòpics i el farà accedir a nivells superiors. A mesura que van avançant les explicacions, els nombres es van tornant cada cop més absorbents. És com si es tractés de màgia. El Robert vol saber més i més, fins que, a la fi, el dimoni li fa comprendre que alguns problemes i algunes paradoxes pertanyen a les altes esferes de la ciència.

El dimoniet li planteja les qüestions matemàtiques de forma amena, empra exemples gràfics i pròxims a ell. D’aquesta manera, les matemàtiques comencen a deixar de ser una qüestió força abstracta, sense sentit, gairebé impossible de comprendre. I no només per al Robert, també per tota aquella persona que llegeixi el llibre. El dimoniet fa que les matemàtiques siguin més suportables gràcies a la utilització de dibuixos, paisatges, paraules senzilles de comprendre i fàcils de memoritzar, tot això amb jocs didàctics.

Mitjançant una lectura amena, s’exposen els conceptes matemàtics explicats pas a pas i de vegades amb termes simplificats, que els fa encara més fàcilment comprensibles.

Sovint s’ha comentat que era un llibre per a totes les persones que tenien por de les matemàtiques; però no cal tenir-li por per llegir-lo. L’únic necessari és tenir ganes d’aprendre qüestions significatives, curioses, gairebé increïbles, de les matemàtiques.


Apunta’t al Butlletí i el dia 23 de cada mes rebràs un correu amb la nova Publicació.


El llibre es desenvolupa en dotze capítols, que representen dotze nits durant les quals el dimoniet li ensenya al Robert trucs sobre l’increïble món dels nombres.

Primera nit

El dimoniet li comenta al Robert que per començar amb els nombres n’hi ha prou amb el nombre 1.

Segona nit

El dimoniet comenta que falta el nombre zero i explica que els nombres romans poden resultar difícils precisament per això, perquè no hi és el nombre zero. A més, li explica la importància del zero, sense el qual les operacions no funcionen. Gràcies a aquesta xifra, és possible saltar nombres i elaborar-ne de grans i de petits.

Els nombres romans.

Tercera nit

El Robert aprèn les divisions i totes les formes possibles de dividir.

Quarta nit

El Robert aprèn les arrels quadrades i que existeixen uns nombres anomenats irracionals.

Cinquena nit

Li ensenya els nombres triangulars i els nombres quadrats.

Sisena nit

El dimoniet parla sobre els nombres de Fibonacci, però el Robert s’angoixa i decideix deixar de banda els nombres i esperar que soni l’alarma del despertador.

Representació gràfica de la successió de Fibonacci.

Setena nit

El Robert aprèn sobre els nombres triangulars, els saltats i els parells i senars.

Vuitena nit

Aquesta nit el Robert es troba en una classe on el dimoniet és el professor.

Novena nit

El Robert somia que tots els nombres són ciclistes, però el zero no hi és, perquè està malalt.

Desena nit

El dimoniet i el Robert parlen sobre les diferents classes de nombres que ja han tractat.

Onzena nit

El dimoniet explica que les matemàtiques funcionen sota una mena de principi en què tot s’ha de demostrar.

Dotzena nit

La darrera nit, el dimoniet i el Robert són convidats a un sopar amb famosos matemàtics de la història, com Euler, Gauss, Pitàgores… Precisament en llegir la invitació, és quan el Robert descobreix que el dimoniet s’anomena Teplotaxl.

En acomiadar-se, el dimoniet li diu que ja posseeix totes les eines necessàries per resoldre problemes matemàtics.

Al final, el Robert és a classe i és capaç de resoldre tots els problemes que posa el professor, atès que ha après tot el que li calia saber sobre les matemàtiques.


Si vols llegir altres publicacions de la web, en el Menú explora les diverses Categories (Reflexions, Microrelats, Relats, Llibres Preferits, Literatura i cultura, Per què escric…).


Conclusions

Es tracta d’una obra totalment recomanable. Per als infants, perquè els ajuda a enfrontar-se a les matemàtiques d’una manera diferent, a perdre-li la por que de vegades li tenen. Perquè en aquest llibre les matemàtiques es mostren d’una manera amena i, fins i tot, divertida. Sempre és d’agrair que un llibre pugui motivar els infants a voler aprendre més sobre una matèria, les matemàtiques, que en moltes ocasions és vista com a difícil i avorrida.

Però no només és recomanable per a gent jove, també ho és per a persones adultes que desitgin aprendre més qüestions sobre els nombres o que vulguin recordar alguns conceptes que tenen mig oblidats. Per això, encara que tingui un format de conte infantil, pot ser recomanable a qualsevol edat.

De manera especial, és recomanat per a qualsevol estudiant de matemàtiques i per a qualsevol amant de les matemàtiques.

En forma de conte, s’expliquen aspectes importants i, a priori, difícils de comprendre, però de manera molt amena i comprensible.

És un llibre per descobrir solucions força interessants sobre el món dels nombres.

A més, cal tenir en compte que amb aquesta lectura s’obté molta informació rellevant; no només per a les classes, sinó també per dur a la pràctica a la vida quotidiana, atès que de manera contínua estem emprant nombres, que són necessaris en diversos moments i en diverses situacions de la nostra vida.


A la teoria i a la pràctica, una biblioteca és un palau de meravelles que millora la vida”.

Gail Honeyman (nascuda el 1972). Novel·lista escocesa.


Què t’ha semblat aquesta publicació? Pots escriure un comentari a continuació.

2 comentaris a “El dimoni dels nombres”

    • Moltes gràcies, Marta. Es tracta d’un llibre que pot resultar molt instructiu per a la quitxalla, per ajudar-los a perdre la por a les Matemàtiques. Però també és recomanable per a les persones adultes.

      Respon

Feu un comentari